Bruiloft tips: Hoe vind je de fotograaf voor je bruiloft?

Yes! Je bent gevraagd! Je hebt een datum, een locatie.. en nu wil je een fotograaf om jullie mooie dag vast te leggen! Maar waar ga je beginnen met zoeken naar wie júllie dag gaat vastleggen? Er zijn ZOVEEL fotografen! In deze blog tips voor het vinden van jullie perfecte fotograaf! Met tips waar te zoeken, op welke stijlen je kan focussen en budget.

STIJL
Als eerste is het belangrijk om erachter te komen wat jullie mooi vinden qua stijl.  Bijvoorbeeld: wil je foto’s met hele heldere kleuren en contrast, of meer een vintage look. Wil je meer geposeerde foto’s of juist veel meer journalisitieke foto’s? Wil je hele creatieve foto’s of meer gericht op momenten en emoties? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk, maar dit zijn een paar richtlijnen waar je op kunt letten. Én waarin je ook verschil zult zien als je goed gaat kijken.  Wat spreekt jullie aan en wat past bij jullie als persoon? Als jullie heel stoer/uitgesproken zijn past een fotograaf met een dromerige/romantische stijl misschien iets minder bij jullie.

ZOEKEN
Heel leuk die stijl, maar hoe vind je nu de fotograaf die bij jullie past? Misschien hebben jullie bij vrienden wel een fotograaf gezien die helemaal bij jullie past, dat is top! Je kunt natuurlijk via google zoeken naar fotografen bij jou in de buurt, of op verschillende andere zoektermen. En als je op google zoekt, kijk dan ook eens bij Afbeeldingen op de zoekresultaten!

Instagram
Tegenwoordig hebben de meeste fotografen wel Instagram waarop zij hun werk laten zien. En vaak is dit nog meer up to date dan de website! Een manier om fotografen te vinden is door op bepaalde hashtags te zoeken. Je kunt ook zoeken op locatie, bijvoorbeeld op de trouwlocatie.

Blogs/sites / beurzen
Er zijn diverse sites waarop veel verschillende fotografen te vinden zijn die je anders misschien niet zo snel zou vinden. Bijvoorbeeld:

The Perfect Wedding–   Verzamelsite van leveranciers, tips en planningtool (www.theperfectwedding.nl)
De Masters –   Nederlandse fotowedstrijd, hier vind je een hoop goede fotografen (www.de-masters.nl)
Fearless –   Gericht op journalistieke fotografen, je kunt per land zoeken naar aangesloten fotografen (www.fearlessphotographers.com)
Dustyblue –   Romatische fine-art trouwblog en leveranciers (www.dustyblue.nl)

BUDGET
Jaa, je hebt fotografen gevonden die jullie aanspreken qua stijl! Dan is het nu tijd om even te kijken of dit past binnen jullie budget. Misschien hebben jullie een bedrag gereserveerd voor fotografie, misschien ook wel niet!  Het is natuurlijk heel erg persoonlijk! Mijn ervaring is dat ik gemiddeld tussen de 9 en 14 uur aanwezig ben op een bruiloft. Afhankelijk van hoe vroeg jullie beginnen en tot hoe laat je een fotograaf erbij wilt hebben!  Natuurlijk kan ik niet in jullie portemonnee kijken, maar ik wil toch even het volgende meegeven om in gedachten te houden:

  • De foto’s zijn uiteindelijk (behalve de ringen en je echtgenoot 😉 het enige wat je overhoudt aan je dag. Dus kies ook een fotograaf die helemaal aansluit bij jullie wensen! Nogmaals, ik kan niet in jullie portemonnee kijken, maar als het kan: kies liever voor iemand die 200% bij jullie past die misschien iets duurder is, dan dat je voor een (voor jullie) B keus gaat.
  • Ook qua aantal uren fotografie: ik zie dat sommigen toch zeggen: doe maar tot het eten, vaak ivm budget. Maar tijdens het diner zijn er vaak speeches en het feest is toch ook echt wel een belangrijk onderdeel van de dag. Het klinkt misschien als ‘wij van WC-Eend’ ;-), maarrrr ik meen het, ook als ik geen fotograaf zou zijn!
    Omdat foto’s het enige is wat overblijft zou ik zeker kijken of je op andere punten misschien wat geld kunt besparen.

Mochten kosten het punt zijn, kan je ook omdenken:

  • Kies er bijvoorbeeld voor om nog even te wachten met het album na de trouwdag en dat geld eerst te investeren in extra uren. Een album kan altijd nog, de dag komt nooit meer terug!
  • Je kunt ook een deel cadeau vragen; Misschien dat jullie extra uren cadeau krijgen van vrienden/familie. Of misschien krijg je wel het album cadeau!

KLIK
Oke, qua stijl en budget hebben jullie iemand gevonden die jullie aanspreekt. Of misschien wel meerdere fotografen. Dan is het tijd om beschikbaarheid te checken en een afspraak in te plannen om kennis te maken.  Heel erg belangrijk is de klik! Voel je je op je gemak bij die persoon? De fotograaf is er natuurlijk op alle belangrijke momenten en heel dichtbij, dus die klik moet er wel echt zijn. Je moet ook het stukje fotografie voor 100% los kunnen laten op de dag zelf, juist omdat je bewust hebt gekozen voor een fotograaf die bij jullie past en in een stijl die bij jullie past. Mocht je toch tijdens het kennismakingsgesprek het gevoel hebben dat het niet helemaal is wat jullie zoeken, geef dit dan ook aan en kijk gewoon nog even verder!

Ik ben heel benieuwd of jullie hier iets aan hebben! En misschien hebben jullie nog wel toevoegingen of tips! Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

TIPS BRUIDSPAREN

Ik heb een tijdje geleden ook tips van bruidsparen gevraagd die al getrouwd zijn! Misschien vind je dit wel leuk om te lezen. Je vind de blog hier: Do’s and dont’s bruiloft – tips van bruidsparen