De liefde voor niet perfecte foto’s

Wat willen we graag allemaal die foto waar we helemaal op ons knapst opstaan.  Maar wat als ik je nu zeg dat ik geloof dat de minst perfecte foto’s soms de meest waardevolle en betekenisvolle foto’s zijn? En dan heb ik het over de foto’s waar je zelf misschien van vind dat je er alles behalve mooi op staat.

Ik geloof dat foto’s die laten zien wie jij echt bent of die een relatie laten zien tussen jou en een dierbare heel belangrijk zijn. Of dat nu is dat je méga hard lacht met je mond wagenwijd open (mensen vinden dit helaas vaak van zichzelf erg lelijk >> niet vinden!!!), een grappig hoofd wat je trekt als je vol passie iets vertelt, rollende ogen als je ergens iets van vind of je tong die je uitsteekt als je een grapje maakt. Het zijn allemaal dingen die jou uniek maken. Dingen/uitdrukkingen/gezichten die je zelf misschien niet eens persé bewust doet, maar die de mensen om jou heen als geen ander kennen én waarschijnlijk super leuk aan je vinden!

Het grappige is dat ik toen ik net begon in de fotografie ik ook de meer perfecte plaatjes afleverde. Als mensen een ‘gek’ gezicht trokken op een foto leverde ik hem niet, want dat was niet mooi. Maar in de loop van de jaren ben ik gaan inzien dat juist die foto’s een verhaal vertellen en laten zien wie jullie zijn en wie jij bent! Die bijvoorbeeld juist laten zien hoeveel lol je had op dat moment.  Of hoe hard je moeder haar best deed om jouw jurk dicht te krijgen op de grote dag![Ik denk dat dit ook te maken heeft met het feit dat ik zelf wat ouder ben geworden en mezelf ook beter heb geaccepteerd. Als ik lach, lach ik vol overgave. Ik krijg een onderkin, m’n neus gaat omhoog en ik verander in een Chinees. Super sexy 😉 Ik vond het jaren lang verschrikkelijk als ik mezelf zo terug zag op een foto en dacht alleen maar: Jeetje Corine, doe nou eens normaal!!  Maar als ik dit hardop zei kreeg ik van de mensen om me heen als reactie dat dit juist typisch Corine is. En dat klopt wel, ik ben nu eenmaal erg expressief in mijn gezicht..

Moet ik dit dan gaan veranderen, of op gaan letten? Neeee!!! Ik besefte dat dit is wie ik ben en mij maakt wie ik ben. En dat dit dus niet alleen voor mij geldt, maar voor iedereen! En hoe ‘lelijk’ we onszelf dan soms vinden, it’s you! En ga dat omarmen! Accepteer wie je bent, laat dat perfecte plaatje of die perfecte lach eens los, maar leef, geniet en wees jezelf!

Om het nóg duidelijker te maken heb ik wat foto’s toegevoegd. Foto’s waar ik zelf op sta, waar ik zeker niet perfect op sta, maar die voor mij wel veel betekenen. Omdat de foto’s laten zien wie ik ben en momenten hebben vastgelegd waarin ze de relatie en typerende dingetjes laten zien met de lieve mensen om mij heen. Niet persé mijn knapste foto’s 😉 Maar wel mijn lievelingsfoto’s!

Dus het moraal van dit verhaal: je bent mooi en leuk! Wees trots op wie je écht bent en laat jezelf zien. Wees iets minder kritisch op jezelf, en omarm wie je bent!

En… heel belangrijk: de foto’s zijn gemaakt door topper Isabelle Hattink tijdens de bruiloft van mijn lieve vrienden. En de onderste foto van deze blog is gemaakt door toppertje Judith van JCN fotografie!