Mooie locaties fotoshoot

14 december 2015

Eindelijk is het zover, je hebt die leuke fotoshoot geboekt! Shooten op locatie, wat gaaf! Maar waar wil je de foto’s maken? En wat vind je mooi? Wil je meer natuur of wil je meer een stoere locatie? Als fotograaf zijnde weet je precies hoe veel locaties eruit zien én welk effect dit heeft op de soort foto’s die je uiteindelijk krijgt. Maar als klant zijnde is dat soms lastig voor te stellen.
Daarom heb ik een best wel uitgebreide blog gemaakt waarin ik kort verschillende locaties aanstip mét voorbeeld foto’s zodat jij ook een beter beeld krijgt van de mogelijkheden. En zo kan je ook makkelijker bepalen wat bij jou past en wat jij het mooiste vind.

En even een extra aandachtspuntje: het tijdstip van de shoot is erg bepalend voor het licht, daarom zie je bij de ene shoot meer dat mooie romantische licht dan bij de andere shoot. In de zomer, midden op de dag heb je felle zon, recht van boven. Maar als je een uurtje voor zonsondergang gaat shooten heb je bij helder weer dat prachtige licht, ook wel golden hour genoemd. Laat je echter niet teveel leiden door het weer: ook een stormachtige dag (zelfs met regen!) kan geweldige foto’s opleveren :)


Fotoshoot in de duinen

De duinen zijn een prachtige locatie voor een shoot. Er zijn heuvels en dalen, er is zand, er is hoog gras, vaak zijn er ook nog plekken met bomen. Je hebt een rustige en prachtige omgeving met mooie kleuren. En als je helder weer hebt is de kans ook groot dat je de prachtige zonsondergang mee kan pakken tijdens de shoot!

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Duinen Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot in of bij een fabriek

Wil je een stoere omgeving voor je fotoshoot? Dat kan! Op verschillende plekken in het land vind je oude fabrieken die nu gebruikt kunnen worden om te shooten. Let op: vaak staat hier wel een vergoeding tegenover, welke heel erg verschilt per locatie. Bij mij in de buurt heb je de Enka en de Ritmeester fabriek, dit zijn dan ook plekken waar ik regelmatig kom. Tegen betaling mag je naar binnen om te shooten, maar buiten zijn er ook toffe plekken waar je voor niets gebruik van mag maken. Wat jammer is dat er delen van en rondom de fabrieken opgekocht worden waardoor niet alles meer beschikbaar is en in de toekomst ook niet meer beschikbaar zal zijn. Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fabriek-buiten Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot bij water

Het blijft toch super mooi, die combinatie van bomen en water! Je kunt er voor kiezen naar een recreatieplas te gaan, zodat je de combi van water, zand en bomen hebt, maar je kunt ook denken aan natuurgebieden. Bij mij in de regio zijn er verschillende opties: denk eens aan het Henschotermeer, de Blauwe Kamer, maar ook langs de Rijn zijn mooie fotogenieke plekken te vinden! Behalve hier zijn dit soort plekken natuurlijk door heel Nederland te vinden :)

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-aan-het-water2 Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot tussen de bloesem

Dit is een van mijn favorieten: shooten in de bloesem! Natuurlijk kan dit niet altijd want de bloesem is maar een bepaalde periode in het jaar. En om het makkelijk te maken is het ook nog eens afhankelijk van de winter die we gehad hebben en hoe het weer op dat moment is!  Meestal is de bloesem periode in april/mei. En niet elke boom komt tegelijkertijd in de bloesem, dus dit moet je ook even goed in de gaten houden. Wil je een fotoshoot terwijl alles in bloei staat? Plan dan op tijd een shoot in zodat je verzekerd bent van een plekje in de juiste periode!
En plekken waar je deze shoot kunt doen? Denk aan een van de vele boomgaarden, of bijvoorbeeld in een arboretum!Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-bloesem Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot in het bos

Het bos is een heerlijke plek! En elk bos is zo anders. Je hebt dichtbegroeide bossen met grote bomen, maar je hebt ook bossen met hoge dennen. Meestal zijn er in elk bos ook mooie open plekken te vinden, of brede paden. En het is een superleuke locatie om te shooten met kinderen! Ze kunnen klauteren, spelen, mooie bladeren zoeken en noem het maar op. Natuurlijk ben je ook hier afhankelijk van de jaargetijden. In de winter zijn niet alle bossen even mooi omdat alle bladeren eraf zijn maar dan kan je weer prima terecht in een dennenbos! De herfst is natuurlijk geweldig met die mooie kleuren en alle bladeren op de grond! In de herfst is het vaak een korte periode waarin het bos op zijn mooist is: je wilt tenslotte dat er ook nog gekleurde bladeren aan de bomen zitten.

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-Bos Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot in een dorp

Vaak zijn we geneigd om de natuur in te gaan voor een shoot, of bijvoorbeeld een echte stoere locatie te zoeken. Maar er zijn ook veel hele leuke, schattige straatjes te vinden in verschillende dorpen. Met die klinkerweggetjes, schattige huisjes, leuke trapjes en ramen. Bij ons in de buurt is dat bijvoorbeeld Amerongen. Echt een perfect decor voor een leuke fotoshoot! Ga zelf maar eens kijken of er fotogenieke straatjes zijn bij jou in de buurt! Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-dorp Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot in de stad 

Behalve schattige dorpjes kan je ook hele gave foto’s maken in een stad! Niet voor iedereen weggelegd, want natuurlijk zijn er ook andere mensen :) Maar het levert ontzettend leuke en dynamische beelden op. Wat dacht je van die leuke straten in Utrecht langs de gracht! Maar je kunt ook kiezen voor een moderne variant, bijvoorbeeld in Rotterdam! Lijkt je dit leuk? Dan kijken we samen wat het beste bij jou past!
Vaak zijn er in de stad ook leuke koffietentjes. Super leuk om daar ook binnen te fotograferen!Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Stad Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot in een parkeergarage

Een parkeergarage? Ja echt! Ik zeg er gelijk bij: niet iedere parkeergarage is natuurlijk even goed geschikt als fotolocatie. Maar om even aan te geven dat dit ook mogelijk is als binnenlocatie! Het is vaak erg groot en we hebben veel ruimte. En met een beetje geluk is het er ook nog eens erg licht!

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_parkeergarage Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot op een stoere locatie 

Vaak merk ik dat mensen graag een stoere locatie willen voor een fotoshoot. Natuurlijk is een fabriek ook erg stoer (zoals hierboven al beschreven), maar er zijn ook andere definities van stoer! Deze foto’s zijn bijvoorbeeld gemaakt bij de Rijtuigenloods en op een oud kazerne terrein. Wat maakt dit dan anders dan anders? Bijvoorbeeld de hoge gebouwen, grote ramen, hoge deuren en vaak is er veel ruimte rondom de gebouwen. Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Stoere-locatie Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot op het strand

Oh ik hou van het strand! En de zee. En de strandtentjes. Een fotoshoot aan zee is eigenlijk altijd een goed idee. Of het nu strakblauw is, of dat er een dreigende lucht is of veel wind. Qua tijdstip zou ik wel aanraden het vroeg in de ochtend te plannen of net voor zonsondergang, omdat je dan het mooiste licht hebt en met een beetje geluk ook nog eens een prachtige zonsondergang.

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Strand Mooie locaties fotoshoot


Fotoshoot thuis

Je kunt overal heengaan om te shooten, maar heb je wel eens gedacht aan een shoot gewoon thuis? Dit is superleuk om te doen voor een zwangerschapsshoot of met je gezinnetje. Het is je eigen omgeving dus erg vertrouwd. Behalve binnen is er vaak rondom het huis ook wel een leuke fotoplek te vinden.
Wil je wel graag foto’s in een huiselijke omgeving maar is het bij je eigen thuis door omstandigheden bijvoorbeeld niet mogelijk? Misschien ken je wel iemand met een fijn huis waar je even een paar uurtjes gebruik van mag maken!

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_fotoshoot-thuis Mooie locaties fotoshootOh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Thuis-en-omgeving Mooie locaties fotoshoot  


Fotoshoot bij zandverstuiving/hei

Oh dit is ook een van mijn favoriete plekken! Een zandverstuiving is een geweldige omgeving. Erg open, rustig, romantisch! Vooral de combinatie met vaak mooie bomen en struiken en delen met hei maakt het een altijd unieke locatie. Hieronder twee verschillende plekken, de een wat stoerder en de ander waar er echt vooral heel veel zand is.
En wil je shooten bij heide als het in bloei staat: boek dan je shoot half/eind augustus!

Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Zand-en-bos Mooie locaties fotoshoot Oh-Belle_Buitenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Zandvlakte Mooie locaties fotoshoot


Kassen

Echt een ideale binnenlocatie zijn de kassen bij een kweker. De kassen bestaan alleen uit glas, dus al het mogelijke licht, zelfs op een donkere dag, kan je gebruiken! En niet elke kas bestaat uit bloemetjes, hoge groene planten etc. Maar ook dan is het een gave locatie, want je kunt de ruimte en de lijnen zo gaaf gebruiken. Hieronder zie je enkele voorbeelden van foto’s die ik in een kas heb gemaakt. De een wel met groen en de ander juist met nadruk op de lijnen.  Ik ben in ieder geval fan!

Oh-Belle_Binnenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-kassen Mooie locaties fotoshoot


Binnenlocaties

Vaak kan de shoot buiten plaats vinden, omdat het gelukkig niet altijd keihard regent :) Maar soms is het fijn om naar binnen uit te wijken! Bijvoorbeeld ivm extreem slecht weer, of omdat er bijv. hele kleintjes bij zijn. Hierboven heb ik al enkele voorbeelden genoemd van binnenlocaties, maar deze zijn niet altijd geschikt, of je betaalt liever niet voor een locatie. Helaas zijn binnenlocaties niet altijd even makkelijk te vinden! Maar waarschijnlijk weet jij zelf veel meer potentiële locaties dan je misschien denkt! Waar fotografen heel blij van worden, zijn locaties waar veel licht binnenkomt en die een bepaalde sfeer hebben. Zo kan je zelf misschien al gerichter denken.

Misschien ken jij wel…
– iemand die (oude) gebouwen bezit/beheerd/opkoopt! Grote ramen, oude muren, helemaal top!
– een tuinkweker of iemand die (grote) kassen heeft: binnen en veel licht
– iemand die vrij woont met veel ruimte om de woning, met bijvoorbeeld mooie paardenstallen of overkappingen
– de eigenaar van een restaurant/koffietent/etc. Vooral als het een lichte omgeving is kan dit ook als fotolocatie gebruikt worden!

Even een paar voorbeeldjes om in een richting te helpen! En twijfel je? Overleg het met je fotograaf of het een goede locatie kan zijn!

Oh-Belle_Binnenlocatie-fotoshoot_Fotoshoot-locatie_Fotoshoot-kassen Mooie locaties fotoshoot


Ik hoop dat jullie een beter beeld hebben gekregen van de vele opties! Natuurlijk heb ik niet alles kunnen benoemen en laten zien. Hebben jullie zelf een locatie in gedachten, of twijfelen jullie over de mogelijkheden? Laat het me even weten, dan ga ik er ook even naar kijken!
En weet je zelf nog een te gekke locatie die hier echt in het rijtje thuis hoort? Ik hoor het graag van je :)