Mooie locaties fotoshoot

Eindelijk is het zover, je hebt die leuke fotoshoot geboekt! Shooten op een mooie locatie, wat gaaf! Maar waar wil je de foto’s maken? En wat vind je mooi? Wil je meer natuur of wil je meer een stoere locatie?
Als fotograaf zijnde weet je precies hoe veel locaties eruit zien én welk effect dit heeft op de soort foto’s die je uiteindelijk krijgt. Maar als klant zijnde is dat soms lastig voor te stellen.  
Daarom heb ik een uitgebreide blog gemaakt met mooie locaties voor een fotoshoot.  Hierin stip ik kort verschillende locaties aan mét voorbeeld foto’s zodat jij ook een beter beeld krijgt van de mogelijkheden. En zo kan je ook makkelijker bepalen wat bij jou past en wat jij het mooiste vind.

LICHT
En even een extra aandachtspuntje: het tijdstip van de shoot is erg bepalend voor het licht, daarom zie je bij de ene shoot meer dat mooie romantische licht dan bij de andere shoot. In de zomer, midden op de dag heb je felle zon, recht van boven. Maar als je een uurtje voor zonsondergang gaat shooten heb je bij helder weer dat prachtige licht, ook wel golden hour genoemd. Laat je echter niet teveel leiden door het weer: ook een stormachtige dag (zelfs met regen!) kan geweldige foto’s opleveren 🙂

Denk niet te moeilijk
Een hele belangrijke tip: denk niet te moeilijk! Ik merk dat klanten vaak dé perfecte locatie willen voor hun shoot en soms is het door omstandigheden helemaal niet handig om naar bepaalde locaties toe te gaan. Licht is voor mij het meest bepalende tijdens de shoot. Dus misschien hebben we wel een geweldige achtergrond, maar als het licht daar niet lekker werkt… zoek ik een ander plekje op. Een klein bosje achter jullie huis kan soms al voldoende zijn voor heerlijke platen!


Fotoshoot Vliegbasis Soesterberg
Fotoshoot Vliegbasis Soesterberg

Fotoshoot thuis

Je kunt overal heengaan om te shooten, maar heb je wel eens gedacht aan een shoot gewoon thuis? Dit is superleuk om te doen voor een zwangerschapsshoot of met je gezinnetje. Het is je eigen omgeving dus erg vertrouwd. En het is later echt super waardevol om juist foto’s te zien waar je ook je huis terugziet.

Behalve binnen is er vaak rondom het huis ook wel een leuke fotoplek te vinden. Nu weet ik dat veel mensen denken dat het bij hen thuis niet kan of niet geschikt is. Twijfel je hierover? Stuur je fotograaf dan even een paar foto’s van je huis, dan kan hij/zij even met je meedenken of het echt zo niet fotogeniek is als jij denkt. En ik kan je zeggen: vaak valt dat wel mee 😉

Er zijn vaak meer mooie plekjes te vinden dan je denkt en dit heeft met name met lichtinval te maken! Dus gooi deze optie niet gelijk overboord!


Fotoshoot bij zandverstuiving

Oh dit is ook een van mijn favoriete plekken! Een zandverstuiving is een geweldige omgeving. Erg open, rustig, romantisch! Vooral de combinatie met vaak mooie bomen en struiken en delen met hei maakt het een altijd unieke locatie. Mooie fotoshoot locatie op de Veluwe zijn het Wekeromse Zand, Kootwijkerzand. Op zoek naar een mooie locatie rondom Utrecht, dan kan je kijken naar de Soesterduinen als locatie voor je fotoshoot.


Fotoshoot op de hei

Jaa ook weer zo’n favoriet! Als de hei in bloei staat in augustus/september is het prachtig! Maar ook als hij helemaal niet in bloei staat en juist alles een beetje bruin is vind ik het top! Zelfs dan vind ik de kleuren super mooi.

Allerlievelings plek? De Posbank in Rheden. Altijd een supermooie plek, maar als alles paars is, heb je helemaal het gevoel in het buitenland te zijn met al die heuvels.  Maar er zijn nog veel meer plekken met hei, in Ede, Otterlo en bijvoorbeeld ook een goede: Park de Hoge Veluwe! Hier heb je ook echt álles: hei, bos, water, zand.


Fotoshoot in een dorp of stad

Vaak zijn we geneigd om de natuur in te gaan voor een shoot, of bijvoorbeeld een echte stoere locatie te zoeken. Maar er zijn ook veel hele leuke, schattige straatjes te vinden in verschillende dorpen. Met die klinkerweggetjes, schattige huisjes, leuke trapjes en ramen. Bij ons in de buurt is dat bijvoorbeeld Amerongen. Echt een perfect decor voor een leuke fotoshoot! Ga zelf maar eens kijken of er fotogenieke straatjes zijn bij jou in de buurt!

Behalve schattige dorpjes kan je ook hele gave foto’s maken in een stad! Niet voor iedereen weggelegd, want natuurlijk zijn er ook andere mensen en dat vind niet iedereen fijn 🙂 Maar het levert ontzettend leuke en dynamische beelden op. Wat dacht je van die leuke straten in Utrecht langs de gracht! Maar je kunt ook kiezen voor een moderne variant, bijvoorbeeld in Rotterdam! Lijkt je dit leuk? Dan kijken we samen wat het beste bij jou past!  Vaak zijn er in de stad ook leuke koffietentjes. Super leuk om daar ook binnen te fotograferen!


Fotoshoot tussen de bloesem

Dit is een van mijn favorieten: shooten in de bloesem! Natuurlijk kan dit niet altijd want de bloesem is maar een bepaalde periode in het jaar. En om het makkelijk te maken is het ook nog eens afhankelijk van de winter die we gehad hebben en hoe het weer op dat moment is!  Meestal is de bloesem periode in april/mei. En niet elke boom komt tegelijkertijd in de bloesem, dus dit moet je ook even goed in de gaten houden!

En plekken waar je deze shoot kunt doen? Denk aan een van de vele boomgaarden, of bijvoorbeeld in een arboretum (bijvoorbeeld het Arboretum in Wageningen)!


Fotoshoot in het bos

Het bos is een heerlijke plek! En elk bos is zo anders. Je hebt dichtbegroeide bossen met grote bomen, maar je hebt ook bossen met hoge dennen. Het is een superleuke locatie een fotoshoot met kinderen te doen.

Natuurlijk ben je ook hier afhankelijk van de jaargetijden. In de winter zijn niet alle bossen even mooi omdat alle bladeren eraf zijn maar dan kan je weer prima terecht in een dennenbos!
De herfst is natuurlijk geweldig met die mooie kleuren en alle bladeren op de grond! In de herfst is het vaak een korte periode waarin het bos op zijn mooist is: je wilt tenslotte dat er ook nog gekleurde bladeren aan de bomen zitten.


Fotoshoot in of bij een fabriek

Wil je een stoere omgeving voor je fotoshoot? Dat kan! Op verschillende plekken in het land vind je oude fabrieken die nu gebruikt kunnen worden om te shooten.
Let op: vaak staat hier wel een vergoeding tegenover, welke heel erg verschilt per locatie.
Als stoere fotolocatie waar je binnen terecht kan heb je in provincie Gelderland/provincie Utrecht de Ritmeester fabriek in Veenendaal, maar je hebt op meer plekken industriële locaties en fabrieken waar je (gratis of tegen betaling) terecht kunt. Voorbeelden van dit soort locaties zijn:  Ritmeester Fabriek in Veenendaal, Honigfabriek in Nijmegen, Suikerfabriek in Groningen.

Behalve oude fabrieken kan je ook denken aan bijvoorbeeld: de Rijtuigenloods in Amersfoort of een oud kazerne terrein. Wat maakt dit dan anders dan anders? Bijvoorbeeld de hoge gebouwen, grote ramen, hoge deuren en vaak is er veel ruimte rondom de gebouwen.


Fotoshoot bij water

Het blijft toch super mooi, shooten bij het water. Je kunt er voor kiezen naar een recreatieplas te gaan, zodat je de combi van water, zand en bomen hebt, maar je kunt ook denken aan natuurgebieden.
Bij mij in de regio zijn er verschillende opties: denk eens aan het Henschotermeer in Woudenberg, de Blauwe Kamer in Wageningen,  de Groene Grens in Veenendaal, maar ook langs de Rijn zijn mooie fotogenieke plekken te vinden! Behalve hier zijn dit soort plekken natuurlijk door heel Nederland te vinden 🙂


Fotoshoot in een parkeergarage

Een parkeergarage? Ja echt! Ik zeg er gelijk bij: niet iedere parkeergarage is natuurlijk even goed geschikt als fotolocatie. Maar om even aan te geven dat dit ook mogelijk is als binnenlocatie en soms fijn om als back-up te hebben.  Het is vaak erg groot en we hebben veel ruimte. En met een beetje geluk is het er ook nog eens erg licht!


Fotoshoot op het strand

Oh ik hou van het strand! En de zee. En de strandtentjes. Een fotoshoot aan zee is eigenlijk altijd een goed idee. Of het nu strakblauw is, of dat er een dreigende lucht is of veel wind. Qua tijdstip zou ik wel aanraden het vroeg in de ochtend te plannen of net voor zonsondergang, omdat je dan het mooiste licht hebt en met een beetje geluk ook nog eens een prachtige zonsondergang.


Fotoshoot in de duinen

De duinen zijn een prachtige locatie voor een shoot. Er zijn heuvels en dalen, er is zand, er is hoog gras, vaak zijn er ook nog plekken met bomen. Je hebt een rustige en prachtige omgeving met mooie kleuren. En als je helder weer hebt is de kans ook groot dat je de prachtige zonsondergang mee kan pakken tijdens de shoot!


Kassen / Binnentuin

Echt een ideale binnenlocatie zijn de kassen bij een kweker. De kassen bestaan alleen uit glas, dus al het mogelijke licht, zelfs op een donkere dag, kan je gebruiken!
En niet elke kas bestaat uit bloemetjes, hoge groene planten etc. Maar ook dan is het een gave locatie, want je kunt de ruimte en de lijnen zo gaaf gebruiken. Hieronder zie je enkele voorbeelden van foto’s die ik in een kas heb gemaakt. De een wel met groen en de ander juist met nadruk op de lijnen. Een andere optie die wel enigzins in lijn ligt met de kassen: binnentuinen! Denk bijvoorbeeld aan het Oude Hortus Botanicus in Utrecht. Of het Hortus in Amsterdam of Leiden. Als mooie fotoshoot locatie in Noord Holland heb je Vlindorado, een vlindertuin in Waarland. Hier maak je foto’s tussen de tropische vlinders en planten!
En zo heb je door het land meer van dit soort plekken. Gegarandeerd lekker warm en veel groen! Informeer wel even van te voren of je er terecht kunt!


Station

Station? Ik hoor je denken. Maar ja het station! Een oud schattig station in de buurt, of juist op een groot station! Ik heb zelf een keer op Utrecht Centraal geshoot omdat het stel hier elkaar voor het eerst ontmoet had, hoe leuk! Maar serieus ook leuk om op zo’n drukke en chaotische plek toffe beelden te schieten. En dit kan zeker! Dus dit is ook een fijn alternatief bij bijvoorbeeld slecht weer! Mooie stations? Rotterdam, Haarlem, Arnhem. Ik weet zeker dat je hier mooie platen kunt schieten!


Fotoshoot in de Dierentuin of het park

Dit is ook zo leuk! Een fotoshoot in een dierentuin! Of in een park, bijvoorbeeld de Efteling! Nu zou ik dit wel doen in vorm van een day in the life shoot. Bijvoorbeeld dat ik met jullie meega tijdens jullie dagje uit. Misschien niet voor de hand liggend, maar echt wel een hele leuke plek, vooral met kids!


Fotoshoot in een veld

Lang gras, een weiland, name it: top locaties om te shooten! Hoe hoger het gras, of hoe woester, hoe blijer ik er van word 😉


Binnenlocaties

Vaak kan de shoot buiten plaats vinden, omdat het gelukkig niet altijd keihard regent 🙂 Maar soms is het fijn om naar binnen uit te wijken! Bijvoorbeeld ivm extreem slecht weer, of omdat er bijv. hele kleintjes bij zijn. Hierboven heb ik al enkele voorbeelden genoemd van binnenlocaties, maar deze zijn niet altijd geschikt, of je betaalt liever niet voor een locatie. Helaas zijn binnenlocaties niet altijd even makkelijk te vinden! Maar waarschijnlijk weet jij zelf veel meer potentiële locaties dan je misschien denkt! Waar fotografen heel blij van worden, zijn locaties waar veel licht binnenkomt en die een bepaalde sfeer hebben. Zo kan je zelf misschien al gerichter denken.

Misschien ken jij wel…

  • Iemand die (oude) gebouwen bezit/beheerd/opkoopt! Grote ramen, oude muren, helemaal top!
  • Een tuinkweker of iemand die (grote) kassen heeft: binnen en veel licht – iemand die vrij woont met veel ruimte om de woning, met bijvoorbeeld mooie paardenstallen of overkappingen

De eigenaar van een restaurant/koffietent/etc. Vooral als het een lichte omgeving is kan dit ook als fotolocatie gebruikt worden! –> Dit kan natuurlijk ook als je diegene niet kent! Koffie tentjes zijn altijd een goed idee! Twijfel je? Overleg het met je fotograaf of het een goede locatie kan zijn!


Ik hoop dat jullie een beter beeld hebben gekregen van de vele opties! Natuurlijk heb ik niet alles kunnen benoemen en laten zien. Hebben jullie zelf een locatie in gedachten, of twijfelen jullie over de mogelijkheden? Laat het me even weten, dan ga ik er ook even naar kijken! En weet je zelf nog een te gekke locatie die hier echt in het rijtje thuis hoort? Ik hoor het graag van je 🙂

Benieuwd naar de fotoshoots die ik doe?